صنعت گلخانه‌داری در ایران، جای زیادی برای پیشرفت دارد و بسیاری از شهرها و استان‌های کشورمان، مستعد پرورش محصولات گلخانه‌ای هستند. با در نظر گرفتن مزایای زیادی که کشت گلخانه‌ای دارد، افراد بسیاری هستند که تصمیم به راه‌اندازی یک گلخانه دارند، اما در ساخت گلخانه صرف نظر از اینکه چقدر هزینه لازم داریم و چه تجهیزاتی باید تهیه کرد، نیاز است محصولی را انتخاب نمود که توجیه اقتصادی داشته باشد.

از آنجایی که گلخانه یک کارخانه تولید گیاه می‌باشد بسته به اینکه در این محیط چه محصولی تولید گردد، درآمد آن متغیر است. به طور مثال شما گلخانه را یک مغازه در نظر بگیرید، آیا می‌توان گفت یک مغازه ۳۰ متری چقدر درآمد دارد؟ قطعاً خیر چون میزان درآمد به موارد زیادی از جمله موقعیت مکانی و کالای ارائه شده در آن بستگی خواهد داشت. به طور قطع درآمد یک فست فود، کفاشی و طلافروشی که هر سه در یک مغازه ۳۰ متری فعالیت دارند متفاوت می‌باشد.

بر همین اساس، درآمد گلخانه نیز بسته به عواملی مثل نوع گیاه یا محصول، اندازه مکان کشت، روش کشت انتخاب شده و… متغیر است اما در کل یک منبع درآمدزایی بسیار مطلوب محسوب می‌شود و می‌تواند در آینده‌ای نزدیک، شما را به سودآوری خیلی بالایی برساند. برای توضیحات بیشتر راجع به درآمد گلخانه، دعوت می‌کنیم در ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

عوامل مؤثر در تعیین درآمد گلخانه

همان‌طور که در قسمت قبل با مثال توضیح داده شد میزان درآمد مشاغل مختلف در یک متراژ ثابت مثلاً ۳۰ متر متفاوت خواهد بود چون به عوامل زیادی از جمله موقعیت مکانی و نوع کالای عرضه شده بستگی دارد. در بحث گلخانه نیز همین‌طور است و عوامل زیادی دخیل هستند که می‌توانند بر میزان درآمد گلخانه تأثیر بگذارند، به همین خاطر گلخانه‌های ‌مختلف درآمد یکسانی ندارند.

از جمله این عوامل مؤثر عبارتند از:

گیاه کشت شده در گلخانه

اگر تصمیم به راه‌اندازی یک گلخانه دارید، میزان درآمد شما بر اساس اینکه چه نوع گیاه یا محصولی را برای کشت انتخاب کنید، تعیین خواهد شد. لذا لازم است در انتخاب محصول، تحقیقات زیادی انجام دهید و محصول یا گیاهی را انتخاب کنید که ارزش اقتصادی بالایی داشته باشد.

به منظور انتخاب نوع محصول می‌توانید فیلم دوره آموزشی گلخانه دارم چی بکارم؟ چی بردارم؟ را مشاهده کنید.

مساحت گلخانه

مساحت گلخانه، عامل مؤثر دیگر در تعیین درآمد است. درست است که گلخانه‌های بزرگ‌تر هزینه‌های بیشتری هم دارند اما میزان سودآوری این گلخانه‌ها به نسبت گلخانه‌های کوچک‌تر، بیشتر است. شما بر اساس نوع محصولی که مد نظرتان است، باید گلخانه‌ای با مساحت مناسب داشته باشید و این مساحت پاسخگوی تجهیزات گلخانه هم باشد.

محل راه‌اندازی گلخانه

اگر گلخانه به بازار مصرف نزدیک‌ باشد، به دلیل صرفه‌جویی در هزینه‌های حمل و نقل، می‌توان به سودآوری بهتری رسید. همچنین گلخانه‌هایی که محصولات کمیاب را در یکسری مناطق تولید می‌کنند، درآمد زیادی دارند زیرا محصول کمیاب است و تقاضای زیادی هم برای آن وجود دارد. در واقع می‌توان گفت انتخاب نوع محصول مستقیماً بستگی به محل احداث گلخانه دارد. طوری‌که اگر محل احداث گلخانه نزدیک به شهر باشد و گاز شهری داشته باشد در انتخاب نوع محصول بسیار تأثیر دارد. همچنین نزدیک بودن به بازار فروش، به گونه‌ای که اگر در منطقه شما بازار تقاضا برای میوه‌ای مثل توت‌فرنگی زیاد باشد می‌توان توت‌فرنگی تولید کرد یا اگر گلخانه در مسیر عبور و مرور باشد می‌توان تولید گیاهان زینتی را داشت. پس مهم است که مکان گلخانه را درست انتخاب کنید و قبل از ساخت تحقیقات لازم را انجام دهید.

تجهیزات گلخانه

گلخانه‌هایی که مجهزتر هستند، میزان درآمد بیشتری را تجربه می‌کنند. یک گلخانه مجهز با داشتن سیستم‌هایی مثل سیستم آبیاری قطره‌ای گلخانه‌ای، سیستم سرمایشی و گرمایشی مناسب، سیستم تهویه هوا، سیستم کنترل رطوبت و… می‌تواند شرایط مساعدتری را برای کشت انواع محصولات و گیاهان حساس مخصوصاً گیاهان زینتی و کمیاب فراهم کند و بدین ترتیب، قطعاً به درآمد بهتری هم خواهد رسید.

میزان کاشت محصول و گیاه در گلخانه

از مهم‌ترین عوامل مؤثر در درآمد گلخانه، میزان کاشت محصول یا گیاه در آن است. در یک گلخانه می‌توان چند بار در سال عملیات کاشت، داشت و برداشت را انجام داد و با برداشت‌های بیشتر، فروش نیز بالاتر خواهد بود.

درآمد گلخانه ۵۰۰ متری

گلخانه‌های کوچک‌تر از ۱۰۰۰ متر، گرچه سود خیلی بالایی ندارند اما می‌توان با درآمد این گلخانه‌ها، هزینه‌های زندگی یک خانواده را تأمین کرد. البته اشاره به این موضوع بسیار اهمیت دارد که، در مساحت‌های کوچک کاشت سبزی و صیفی توصیه نمی‌گردد و معمولاً کاشت گیاهان زینتی صرفه اقتصادی بیشتری دارد. اگر در منطقه تولید سبزی و صیفی فضای آزاد هستید می‌توانید در گلخانه ۵۰۰ متری نشاء تولید کرده و به کشاورزان آن منطفه عرضه کنید. مزیتی که راه‌اندازی گلخانه ۵۰۰ متری و کوچک‌تر دارد این است که دولت توجه بیشتری به آن دارد و می‌توان با دریافت مجوز احداث، از تسهیلاتی هم بهره‌مند شد.

درآمد گلخانه ۱۰۰۰ متری

درآمد گلخانه ۱۰۰۰ متری بر اساس یکسری عوامل تعیین می‌شود که بالاتر هم شرح دادیم اما این موضوع را هم باید در نظر داشت که هزینه‌های گلخانه ۱۰۰۰ متری به نسبت گلخانه‌های چند هکتاری، کمتر است.

درآمد گلخانه ۱۰۰۰ متری در محصولات مختلف، متفاوت است. به طور مثال اگر صاحب گلخانه تصمیم به کشت گوجه‌فرنگی داشته باشد، از هر ۱۰۰۰ متر می‌تواند ۳۰ تن گوجه برداشت کند. همچنین دوره رشد این محصول حدود ۳3 ماه است و هر سال حداقل امکان ۳ بار برداشت محصول وجود دارد.

هرچند کارشناسان اگری پلاس مساحت زیر ۳۰۰۰ متر را برای کشت سبزی و صیفی توصیه نمی کنند اما همان‌طور که در قسمت محل راه اندازی گلخانه اشاره شد با توجه به موقعیت مکانی گلخانه خود اگر به بازارهای محلی دسترسی دارید و امکان عرضه محصول در این بازارها وجود دارد می‌توانید در گلخانه ۱۰۰۰ متری تولید سبزی و صیفی را داشته باشید.

از گلخانه‌های ۱۰۰۰ متری هم مانند گلخانه ۵۰۰ متری برای تأمین نشاء منطقه می‌توانید استفاده کنید و در نهایت نشاءهای تولیدی را به کشاورزان منطقه برای کشت در فضای باز بفروشید.

با این توضیحات می‌توانیم به این نتیجه برسیم که حتی در گلخانه ۱۰۰۰ متری هم اگر نوع محصول (گل و گیاهان زینتی، سبزی، صیفی و درختان میوه) کشت شده، هوشمندانه انتخاب شود می‌توان به درآمد خیلی خوبی رسید.

درآمد گلخانه ۳۰۰۰ متری

در یک گلخانه با متراژ ۳ هزار متر و بزرگ‌تر، هر چقدر که تجهیزات بیشتری وجود داشته باشد و هر چقدر که بیشتر هزینه کنید، سود بیشتری هم خواهید داشت اما اگر گلخانه خیلی مجهز نباشد، نمی‌توان انتظار سود بالایی را داشت.

میزان درآمد گلخانه ۳ هزار متری بر اساس اینکه چه محصولی کشت داده می‌شود، متفاوت است. به طور مثال اگر در گلخانه خیار کشت داده شود، از هر ۱۰۰۰ متر گلخانه می‌توان ۲۰ تن خیار برداشت کرد و در هر ۶ ماه هم امکان برداشت وجود دارد.

بنابراین با در نظر گرفتن سالی دو بار برداشت خیار از گلخانه، درآمد خوبی حاصل خواهد شد به ویژه در فصل‌های پاییز و زمستان که تقاضا برای خرید این محصول بیشتر است و توجیه اقتصادی بالایی دارد.

درآمد گلخانه هیدروپونیک

احداث گلخانه هیدروپونیک با شک و شبهه و ترسی بین کشاورزان همراه است اما باید اشاره کنیم که گلخانه هیدروپونیک اصلاً موضوع خاص و پیچیده‌ای نیست و به طور معمول با ۲۰ درصد هزینه بیشتر می‌توان گلخانه را هیدروپونیک کرد. مثلاً اگر گلخانه شما به ازای هر متر مربع ۱ میلیون تومان هزینه داشته باشد شما با پرداخت ۲۰۰ هزار تومان بیشتر به ازای هر متر مربع می‌توانید گلخانه را هیدروپونیک کنید. پس از نظر هزینه‌ای گلخانه هیدروپونیک تفاوت قیمتی خیلی زیادی با سایرین ندارد ولی از نظر برداشت بازدهی فوق‌العاده بالاتری دارد.

البته بسته به وضعیت آب و هوایی منطقه شما مخصوصاً شرایط آب و خاک مشخص می‌شود که شما به گلخانه هیدروپونیک نیاز دارید یا خیر که این مورد توسط کارشناسان متخصص  مشخص می‌شود. در مواردی که گلخانه آب شیرین و خاک مرغوب ندارد حتماً باید از گلخانه هیدروپونیک استفاده کرد که به نوبه خود دارای مزایای بسیار زیادی است.

درآمد گلخانه هیدروپونیک تقریباً بالاست. هیدروپونیک یک نوع روش کشت پیشرفته در گلخانه‌هاست که نیاز به سازه و تجهیزات خاص خود دارد. در این نوع روش کشت گلخانه‌ای، میزان مصرف انرژی و آب به حداقل می‌رسد و مزیت دیگری هم که دارد این است که شرایط کشت را در هر وضعیت آب و هوایی سرد و گرم فراهم می‌کند.

درآمد گلخانه هیدروپونیک وابسته به محصول آن است اما می‌توان اغلب صیفی‌جات و گل‌های شاخه بریده را با این روش کشت داد. کشت محصولات با روش هیدروپونیک، سوددهی بسیار بالایی دارد و تقریباً می‌توانیم بگوییم که درآمد شما دو تا سه برابر بیشتر از کشت خاکی خواهد بود.

کشت هیدروپونیک مزایایی دارد از جمله آنکه:

  • با روش کشت هیدروپونیک می‌توان در مصرف آب گلخانه تا بیش از ۹۰ درصد صرفه‌جویی کرد و محصولات با کیفیتی را برداشت نمود.
  • اساس کار روش کشت هیدروپونیک این‌گونه است که گیاهان داخل آب رشد می‌کنند و به همین خاطر نیازی به استفاده از سم و آفت‌کش نیست. به دنبال این مزیت، در هزینه‌ها نیز صرفه‌جویی می‌شود.
  • با روش کشت هیدروپونیک می‌توان محصولات باکیفیتی تولید کرد که هیچ‌گونه بیماری و آفات، آنها را تهدید نمی‌کند.

درآمد گلخانه گل و گیاهان زینتی

همان‌طور که صنعت گلخانه‌داری در تولید محصولات خوراکی (سبزی، صیفی‌جات و درختان میوه) درآمد خوبی دارد، راه‌اندازی گلخانه گیاهان زینتی هم می‌تواند شما را به درآمد بالا برساند چرا که بخش بزرگی از نیاز زیباسازی آپارتمان‌ها و فضای شهری با این گیاهان تأمین می‌شود.

گلخانه گیاهان زینتی را در بسیاری از شهرها و استان‌های ایران می‌توان راه‌اندازی کرد و بیشتر شهرها، شرایط مساعدی برای کشت گل و گیاهان زینتی گلخانه‌ای دارند. گیاهان زینتی در فضای گلخانه به خوبی رشد می‌کنند و انواع گل‌های زینتی مثل کروتون، دراسنا، فیکوس، برگ عبایی، زاموفیلیا، شفلرا، آنتوریوم، آدنیوم، رز و… را می‌توان در گلخانه کشت دارد.

البته هر کدام از انواع گل و گیاه زینتی در گلخانه به روش‌های مختلفی کشت و تکثیر می‌شوند و شرایط نگهداری متفاوتی هم دارند. از نظر میزان درآمد هم مثل دیگر فعالیت‌های کشاورزی، صنعت پردرآمدی است مخصوصاً آنکه سالانه چندین بار امکان برداشت محصول وجود دارد.

درآمد گلخانه رز هلندی

درآمد گلخانه رز هلندی هم بالاست و شما می‌توانید به روش هیدروپونیک یا خاکی، گل رز را کشت دهید. کشت هیدروپونیک می‌تواند باعث مزایای بسیاری مثل مصرف آب کمتر، محیط استریل‌تر، کیفیت تولید بسیار بالاتر و… شود البته فقط انتخاب روش کشت مهم نیست و اگر از نظر اقتصادی بخواهیم به آن نگاه کنیم، مساحت گلخانه حداقل باید ۳ هزار متر باشد تا بتوان به درآمد خوب رسید. به طور کلی هر متر رز هلندی در ایران به طور میانگین ۱۰۰ شاخه گل تولید می‌کند که با توجه به نوسان قیمت آن، در هر زمان می‌توان سود ناخالص را محاسبه نمود.

درآمد گلخانه گیاهان زینتی گلدانی

یکی از حرفه‌های درآمدزا و جذاب در گلخانه، تولید گیاهان زینتی گلدانی می‌باشد. به غیر از گیاهان رایج در بازار، انواع متفاوتی از گیاهان از جمله گیاهان دارویی – زینتی، خوراکی – زینتی و حتی سبزی و صیفی را می‌توان به طور سودآوری تولید نمود.

به طور کلی یکی از سودآورترین محصولات گلخانه‌ای گیاهان زینتی گلدانی می‌باشند. به نحوی که در گلخانه‌ای با مساحت بسیار کوچک هم می‌توان درآمد مطلوبی کسب کرد. حتی در گلخانه‌هایی با متراژ کمتر از ۵۰ متر مربع، با تولید گیاهان زینتی خاص و کلکسیونی می‌توان هزینه یک خانوار را تأمین کرد. به طور میانگین هر گلخانه ۱۰۰۰ متری تولید گیاهان زینتی گلدانی سالانه بیش از ۵۰۰ میلیون تومان درآمد خواهد داشت. ناگفته نماند که تولید این گیاهان نیاز به تخصص دارد و همچنین دسترسی به بازار فروش برای ورود به آن بسیار پر اهمیت می‌باشد.

سخن پایانی

پس از تمام توضیحاتی که در این مطلب راجع به درآمد گلخانه توضیح دادیم، می‌توانید برای بهره‌مندی از مشاوره‌های لازم در زمینه احداث گلخانه و نحوه دریافت مجوز گلخانه، با کارشناسان مجموعه ما در ارتباط باشید. همچنین کارشناسان می‌توانند درباره درآمد گلخانه با توجه به مساحت و نوع محصولی که مد نظر شماست، بهتر شما را راهنمایی کنند.

4 6 رای ها
چقدر از این مطلب رضایت داشتید؟
اشتراک در
اطلاع از
چقدر از این مطلب رضایت داشتید؟
12 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فروغ
26 روز قبل
چقدر از این مطلب رضایت داشتید؟ :
     

سلام
میخوام گلخانه گل های زینتی احداث کنم در زمین ۵۰۰ متری چطور میتونم راهنمایی بگیرم

مدیر
پاسخ به  فروغ

سلام دوست عزیز. فرم مشاوره موجود در صفحه اصلی سایت رو پر کنید همکارم خانم خلیلی در اسرع وقت با شما تماس میگیرن.

علی پرملات
26 روز قبل
چقدر از این مطلب رضایت داشتید؟ :
     

درود ، مثل همیشه عالی ،جناب دکتر و همکارای عزیزشون در اگری پلاس

مدیر
پاسخ به  علی پرملات

سلام آقای پرملات. لطف دارین شما نسبت به مجموعه اگری پلاس

علی
1 ماه قبل
چقدر از این مطلب رضایت داشتید؟ :
     

سلام
تشکر از مطالبتون
میخواستم بدونم برای گلخانه 500 متری در مازندران پرورش زعفران – دراگون فروت قرمز – بلوبری چقدر میتونه درآمد داشته باشه و ایا اصلا توصیه میشه یا نه

مدیر
پاسخ به  علی

سلام علی عزیز. زمینه فعالیت گروه گل و گیاهان زینتی هست. بهتر هست از اشخاص متخصص در آن حوزه کمک بگیرین.

علی
3 ماه قبل
چقدر از این مطلب رضایت داشتید؟ :
     

سلام تقدیر تشکر می نماییم ازنظراقتصادی وتوضیحاتتون

مدیر
پاسخ به  علی

سلام علی عزیز. خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده و ممنون از اشتراک گذاری نظرتون

عبدالرحمن قربانپور
3 ماه قبل
چقدر از این مطلب رضایت داشتید؟ :
     

سلام وقتتون بخیر مطالب خیلی مفید بود ممنونم

مدیر

سلام آقای قربانپور. چه خوب که مطالب کاربری و مفید بوده براتون. ممنون از اینکه وقت گذاشتین

12
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x